"Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh" Matei 28:19

Tuesday, May 8, 2012

Scrisoare de informare Martie - Aprilie



Scrisoare de informare Martie – Aprilie 2012


Scumpi frati si iubite surori,


Au mai trecut 2 luni de cand nu am mai scris despre noi si lucrarea din Malawi. In aceste luni s-au intamplat multe si am vazut cum Domnul lucreaza cand intr-un fel cand in altul.
In luna aprilie am sarbatorit si noi Pastele dar pentru mine, Emi a fost ceva mai deosebit. De ce deosebit? Deoarece in acea perioada am fost bolnav si destul de rau. Pentru 3 zile am stat la pat cu tratament. A fost un fel de gripa mai rea si putin m-am speriat ca este malarie (cu toate ca pana acum Domnul m-a ferit de aceasta boala) dar nu a fost malarie. Acum Slava Domnului sunt mai bine doar ca am transmis boala copiilor si Loredanei. Samuel a inceput tratament cu penicilina si dupa cateva injectii am putut gasi penicilina pastile si acum de fiecare data cand ne rugam, multumeste Domnului ca am gasit pastile si nu trebuie sa mai faca injectie.
Loredana si Salomeea sunt mai puternice, se pare si pana acum nu prea au suferit ca noi stand in pat. Multumim Domnului care ne poarta de grija si care stie cat putem duce.
Samuel a reinceput si el scoala, si ne-a surprins sa vedem ca in prima saptamana a fost ales ca “Steaua Saptamanii” din cauza rezultatelor bune la invatatura, in clasa lui. De asemenea Samuel a participat la sceneta scolii “Pilda Samariteanului Milostiv”. Ne bucuram sa vedem bucuria lui si ravna de a invata si a citi carti. Rugati-va ca Domnul sa-l tina aproape de El, si noua sa ne dea intelepciune sa il indreptam spre Domnul. Multumim Domnului si de modul cum a purtat de grija pentru taxele lui scolare.



    In aceasta perioada in Malawi s-au intamplat mai multe evenimente printre care si moartea surprinzatoare a presedintelui. Tara trece printr-o problema economica destul de rea si aceasta din lipsa valutei (dolarilor) cel putin asa zic cei de la conducere. O solutie, spun ei ar fi devalorizarea monedei locale(kwacha) cu 40% fata de dolar si astfel sa distruga piata neagra. Nu ma prea pricep la astea dar ce pot spune, este ca preturile vor creste iar si majoritatea malawenilor vor suferi.

Motorina si benzina cu toate ca s-au scumpit la sfarsitul anului trecut acum sunt inca o raritate. Soferii sunt destul de disperati in a gasi combustibil si de multe ori trebuie sa apeleze la piata neagra unde preturile ajung chiar de 3 ori mai mari.
De cateva saptamani a disparut si zaharul. Preturile au urcat destul de mult si atunci cand unele magazine aduc zahar apar cateva sute de oameni si bineinteles conflicte. Noi am reusit sa cumparam 20 kg de zahar si acum consumam cu economie. Sa nu uit sa va spun si de curentul electic. Eu imi mai aduc aminte cand, un baietel fiind pe timpul vechiului regim ne “bucuram “ de aceleasi servicii. Aici in Malawi din cauza echipamentului foarte invechit de obicei seara se imparte curentul pe cartiere. Odata la 2 zile ne vine randul si noua sa fim fara curent pentru cateva ore. Zilele astea insa au cam intrecut masura si chiar in momentul in care va scriu nu este curent.
Am vrut putin sa va prezint cum stau lucrurile pe aici si sa apreciati mai mult ce este acasa in Romania.
Cu privire la lucrarea de aici nu putem spune decat Slava Domnului si multe multumiri celor care va rugati pentru noi si pentru lucrarea de aici si daruiti ca sa putem duce la indeplinire ceea ce Domnul ne-a incredintat.
Rugati-va pentru grupul de la Studiu Biblic de pe munte, unde de ceva vreme, oamenii vin mai putini, unii din cauza presiunii din afara si a influentelor religioase, altii din nepasare. Rugati-va ca Domnul sa-mi dea rabdare si credinciosie, chiar si atunci cand nu vad prea multe roade.
In ciuda faptului ca adultii sunt putini, vinerea cand avem intalnirea cu copiii pe munte, vin foarte multi copii. Ultima data au fost peste 150 de copii. Uneori ma simt epuizat si obosit , dar bucuria pe care o vad pe fata copiilor, ma ajuta sa uit de mine si sa-L prezint pe Domnul. De Paste am avut ceva mai deosebit cu ei, Loredana le-a prezentat in imagini, despre moartea si Invierea Domnului, si i-a invatat cantari noi. Datorita darniciei copiilor din Vila Alba Italia, am reusit sa cumparam copiilor si cate un mic cadou: o haina mai groasa pentru vremea rece care vine curand. Zambetul si bucuria copiilor purtand hainele, le puteti vedea pe fotografia atasata. Multumim inca o data copiilor care au renuntat la ceva dulce poate sau o inghetata pentru a darui copiilor de aici. Domnul sa-i rasplateasca si sa-i tina credinciosi. 
 

La grupa de adolescenti de la noi de acasa, cu ocazia Sarbatorilor de Paste, Loredana a prezentat din nou Planul de Mantuire si despre Moartea si Invierea Domnului. Au reusit sa invete si cantari noi despre Inviere, din cantarile traduse in limba lor. Multumim Domnului pentru harul de a putea impartasi Evanghelia si cu cei mici. Din cauza vacantei, copiii de obicei sunt trimisi in satele lor cu bunici sau alte rude, de aceea am avut si noi o pauza cu ei.
La redeschiderea grupului, Loredana a ramas putin intristata sa vada ca unii din adolescenti nu s-au reintors. De cele mai multe ori, sunt mutati cand cu parintii din cauza serviciului, cand cu alte rude in sate, unde viata este mai usoara. 5 din adolescentii pe care Loredana ii cunoastea foarte bine si ii vizita, au fost mutati in sate mult mai indepartate. Rugaciunea noastra este ca acesti adolescenti si copii care au auzit Evanghelia, sa fie cercetati chiar si departe de noi. Rugati-va ca Domnul sa ne dea putere ca oridecate ori ne intlanim cu acesti copii si tineri, sa le vestim Evanghelia clar si pe intelesul lor. 

 
In vizita la familia Dalitso

Lunea, de obicei Loredana viziteaza cate o familie, si petrece timp cu ei, avand din nou ocazia sa le spuna chiar si parintilor despre Domnul Hristos! Cu ajutorul Domnului si al vostru, celor care ne sustineti, incercam sa ii ajutam pe acei adolescenti care au intrat la liceu. Taxele scolare sunt destul de ridicate pentru ei, si Domnul ne-a pus pe inima sa ii sustinem pe cei care sunt seriosi si credinciosi. Avem 3 adolescenti pe care ii cunoastem de mai multa vreme, unul din ei fiind orfan, pe care ii ajutam trimestrial cu taxele scolare. Rugati-va pentru acesti tineri, care trec print-o noua etapa a vietii, si care vor avea tentatii si ispite mai mari, ca Domnul sa-i tina credinciosi si aproape de El.
Dupa cum va spuneam cu ceva timp in urma, am inceput un timp de instruire, sau Scoala Biblica a liderilor de biserici din diferite zone. In fiecare prima saptamana din luna, avem un timp de Studiu Biblic cu lideri si tineri, care vin sa studieze Scriptura. Impreuna cu fratele Costi, si alti frati, incercam sa studiem cu ei Doctrinele Principale, Cartile Noului si Vechiului Testament, Timp Devotional Personal si ca si grup. Cu ajutorul Domnului, am putut construi 2 camere si paturi etajate, in care acesti studenti dorm. Avem 9 studenti care dorm aici, iar alti 7 care stau in apropiere,iar seara pleaca acasa. Uneori lipsesc datorita bolii, sau problemelor cu care se confrunta, insa in general sunt credinciosi si participa cu drag la cursurile organizate la noi acasa. Rugati-va pentru acesti studenti, ca ceea ce aud si invata aici, sa duca mai departe in adunarile si satele lor. 


 
                                    Cu studentii....

      Ca si familie, nu putem spune ca ne este usor. De multe ori vedem cum cel rau incearca sa ne doboare intr-un fel sau altul. Trecem prin dezamagiri si lupte spirituale, insa “Credincios este Cel ce ne-a chemat”, El ne sustine si ne ridica. Rugati-va pentru noi, ca si familie, ca parinti, sa ne crestem copiii cu dragoste, si rabdare pentru El! De multe ori, fiind prea preocupati de cei de aici, ii neglijam pe ai nostri, si cel putin Samuel ne arata asta, prin diferite moduri.
Rugati-va pentru noi ca Domnul sa ne tina uniti si aproape de El.

El va va intari pana la sfarsit, in asa fel ca sa fiti fara vina in ziua venirii Domnului nostru Isus Hristos. Credincios este Dumnezeu, care v-a chemat la partasia cu Fiul Sau Isus Hristos, Domnul nostru.” 1 Corinteni 1:8-9



Dragilor, sa stiti ca nu va rugati in zadar, simtim cum Domnul lucreaza si ne incurajeaza atunci cand avem nevoie. Ca exemplu, am putea da urmatorul lucru: In luna aprilie, am trecut printr-o perioada mai dificila, cu dezamagiri, ingrijorari si chiar fara ravna de a face ceva, ne simteam chiar singuri. Eram doborati...in urmatoarea dimineata, am primit un email de la cineva, un frate in Domnul (nu-l cunoastem personal) care ne-a incurajat ca se roaga pentru noi si chiar ne-a scris un verset ca incurajare. Poate pentru acel frate, nu a fost prea mult, insa pentru noi, a fost ca si cum Domnul era acolo, si ne-a intins Mana Lui. Multumim mult fratilor si surorilor, care va rugati mereu pentru noi, chiar atunci cand nu va vede nimeni. Domnul va va rasplati cu siguranta, si faptul ca ne simtim incurajati ca sunteti acolo pentru noi, ne ajuta sa mergem inainte. Nu uitati ca si VOI sunteti parte din aceasta lucrare din MALAWI. 

 

        Cu toata dragostea in Domnul, familia Marianciuc, din Malawi
                                      Emilian,Loredana, Samuel & Salomeea

                                   P.O. Box 781 Zomba Malawi

No comments:

Post a Comment